Keukengeluk Traktaties

DIY – Paaseitjes maken

Paaseitjes, de eerste zak chocolade-eitjes is hier er al lang en breed doorheen. Wat zijn ze lekker! Tirza smult er ook enorm van en dus kwamen we op het idee om zelf paaseitjes te maken. We haalden een vormpje bij de Xenos en chocolade in huis, om vervolgens een goed recept op te zoeken en aan de slag te gaan.

1.  Wat heb je nodig?

Eigenlijk heb je niet zoveel nodig. Je hebt een goede bakvorm of mal nodig om de chocolade in te kunnen gieten en natuurlijk chocolade. Daarnaast heb je een pan met water nodig en een bak welke je hierin kunt zetten, zodat je de chocolade au-bain-marie kunt smelten. De vormpjes die ik heb gebruikt zijn te verkrijgen bij de Xenos.

2. Gebruik van de 500 gram 2/3 om te smelten en bewaar 1/3 voor later. Zet een pan heet water op en zet hier een kom in. Op deze manier kun je de chocolade in de kom laten smelten. Zorg dat de chocolade niet te warm wordt. Wij hadden een thermometer welke we gebruikten om de temperatuur te meten. We gebruikten pure chocolade en deze mag niet warmer verhit worden als 55 graden. Gebruik je melk en witte chocolade dan kun je het verwarmen tot 45 graden. Wordt de chocolade te warm, dan wordt het erg korrelig en dit proef je duidelijk terug in het eindresultaat.

3. Wanneer je de pure chocolade laat smelten, kun je tussendoor de witte chocolade in kleine stukjes breken en alvast klaar zetten. Wanneer de pure chocolade volledig is gesmolten, moet deze terug koelen. Dit doe je door de resterende chocolade bij de gesmolten chocolade te voegen en met regelmaat te roeren. De chocolade moet dan terug koelen naar ongeveer 26 graden. Meer over chocolade tempereren kun je hier lezen.

4. Terwijl je de pure chocolade laat afkoelen en hier goed in blijft spatelen, kun je de witte chocolade laten smelten op dezelfde manier als de pure chocolade. Wanneer dit is gesmolten, kun je met een spuitzak of met een lepel een patroontje maken op je vormpjes. Deze zet je vervolgens 5 minuten in de koelkast.

5. Na 5 minuten is de witte chocolade hard geworden en is de pure chocolade waarschijnlijk wel voldoende afgekoeld. Je kunt nu de pure chocolade in de vormpjes gieten. Bij ons was dit een heerlijk gesmeer met twee lepels. Voor een volgende keer zou ik wegwerp spuitzakken gebruiken. We hebben de chocolade na het vullen afgesmeerd met een paletmes. 

6. Vervolgens zijn de eitjes de koelkast in gegaan en konden we ondertussen puinruimen. Tirza heeft ook geholpen en zat inmiddels te smullen van de restjes gesmolten chocolade. We bewaarden een klein beetje gesmolten chocolade. Toen de eitjes de koelkast uit mochten, hebben we op 6 eitjes een klein beetje gesmolten chocolade gesmeerd en de andere helft er op geplakt. Nog heel even in de koelkast en we hadden 6 flinke paaseitjes:

Smullen maar! 

Liefs Marieke

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *