Mijn dochter is gevoelig voor prikkels

Prikkels, ze zitten in alle gaten en hoeken. Een drukke dag, een overvol ballorig of een keer laat naar bed. Het zorgt hier voor veel prikkels en daar kan ons prikkelgevoelige kleuter niet zo goed tegen.

Het verwerken van de prikkels

Je merkt dat ze na een drukke dag een tikkend tijdbommetje is. Ze kan dan soms enorm druk zijn, gek doen en hysterisch lachen. Er hoeft dan maar iets kleins te gebeuren of het is helemaal mis. Dan huilt ze alle emoties eruit en is ze ineens bekaf. Andere momenten kan ze zich terug trekken op de bank of op haar kamer. Dan ligt ze stil voor zich uit te kijken of speelt ze een rollenspel met de poppen op haar kamer. Die rollenspellen gaan vaak ook over dingen die er zijn gebeurt of die ze geleerd heeft op school.

Ik kan oprecht zeggen dat ze een hele fijne juf heeft. De juffrouw had al gauw door dat ze gevoelig in elkaar steekt en alles tot in details in zich opneemt. Je ziet haar soms denken, ze stelt ingewikkelde vragen of ze stelt vragen over dingen waar ze eigenlijk nog lang niet over na hoeft te denken. Ze kan moeilijk tegen drukke momenten met heel veel kinderen of heel veel geluid. Bij een klein feestje op school was het dan ook tranen met tuiten. Niet van angst, maar van alle prikkels die haar overvielen. Het geluid, de muziek, de vele kinderen om haar heen. Gelukkig was daar de juf die haar troostte en op haar arm nam.

Een rustmoment om de prikkels te verwerken

Tirza heeft dan ook zo nu en dan een momentje nodig om alles te verwerken. Ook voor ze naar school ging was ze al erg gevoelig, maar toen was er nog tijd genoeg om rustmomentjes in te bouwen. Ik merkte voor de zomervakantie dat ze die rustmomenten heel erg nodig heeft en dus hield ik haar met regelmaat op woensdag thuis. De dagen dat wij werken is het lastig om haar eerder van school te halen en zo had ze middenin de week een rustdag. In plaats van naar school deden we dan op woensdag rustig aan. Zolang zij vier jaar is en dus niet leerplichtig, vinden wij dit prima. Als zij dit nodig heeft om de prikkels te verwerken en we hebben er een gezelliger kind aan, is dat het beste voor haar.

Op die woensdagen genieten we samen, hoe we in alle rust kunnen ontbijten. Geen gehaast om op tijd op school te komen en geen vijfentwintig andere kinderen om je heen. We kijken een filmpje, kunnen de hele ochtend in onze pyjama lopen, spelen een spelletje en brengen een bezoekje aan oma. Ze kan ook heerlijk spelen, boekjes lezen of kleuren. Ze zit dan helemaal in haar eigen wereldje en vindt dat heerlijk. Ze is dan weer even klein, hoeft zich niet groot te houden of te zijn, en dat is fijn.

Rust en regelmaat

Tirza heeft door die prikkels dan ook behoefte aan rust en regelmaat in haar leventje. Zo vertellen we haar vaak van te voren wat we gaan doen. Of we nou naar een speeltuin gaan of naar de tandarts, voorbereiding is alles. Geen voorbereiding is een overprikkeld meisje, wat niet weet wat haar te wachten staat. Brengen we haar naar bed, dan hebben we daar een vast avondritueel. We liggen dan tien minuutjes bij haar in bed en zo verwerkt ze de dag. Soms kletst ze, soms is ze stil en zegt ze af en toe iets, voor ze in slaap valt.

Met deze prikkelgevoeligheid moeten we rekening houden. Doen we dit niet, dan gooien we hiermee onze eigen ruitjes in. Hebben we een drukke zaterdag, dan plannen we op de zondag niets. Zo bouwen we rustmomentjes in en zo houden we er een gezellige kleuter aan over, die haar prikkels goed kan verwerken.

Kunnen jouw kinderen goed omgaan met prikkels en hoe gaan jullie daar thuis mee om? Ik lees het graag in een reactie op mijn blog of op Facebook / Instagram.

Lees ook: Alle broeken uit de kast

Liefs Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *